Kana (Henna)

Kana je zdravilna rastlina, ki raste v tropskem in subtropskem pasu Afrike, Arabskem polotoku in Zahodni Indiji. Je kot visok grm ali nizko drevo, podobna živi meji. Pri temperaturi nad 35 stopinj začne v listnih žilicah tvoriti pigment Lawson. Na zahodu jo poznamo samo kot barvilo za lase, vendar je kana veliko več kot to. Dokazi o njeni uporabi v zdravilne namene, barvanju las ter nohtov so najdeni v sirskih in egipčanskih zapisih, starih več kot 5000 let. Pomembno vlogo pa kana zavzema tudi v tradicionalni indijski medicini-Ayurvedi.
Kanino barvilo (Lawson) je naravni pigment oranžno-rdeče barve, ki nastane v listnih žilah in ima to lastnost, da se spaja z proteini v koži, laseh in nohtih. Količina pigmenta je odvisna od sestave tal, klime ter dolžine vročega obdobja. Lahko vsebuje od 1% do 4% lavsona, ti listi se oberejo, grobo zmeljejo, presejejo in se uporabljajo v proizvodnji barv za lase. Kana z najvišjo vsebnostjo barvila, 5% najbolj kakovostnega prahu, pa je zmleta in presejana skozi fino sito. Namenjena je poslikavi kože, »Body art« in je odlična za lase. Lažje jo je spirati in daje bogatejšo barvo.
Na tržišču je veliko različnih t.i. kan, črna, nevtralna, različni odtenki….pozor, to so komercialne kane, katerim zaradi občutljivosti lawsona na vlago in vročino, proizvajalci dodajajo konzervanse in ojačevalce barve v obliki kovinskih soli, kemičnih pigmentov in PPD-a (parafenilenediamin). Ti dodatki katastrofalno reagirajo v stiku z peroksidom, ki je v sintetičnih barvah, ker služi kot uničevalec naravnega pigmenta. Kana ima samo eno in edino barvilo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja