Kana in druge blagodejne rastline za naravno lepoto las 2.del

V  predhodnem članku smo govorili nasplošno o barvanju in negi las z naravnimi pigmenti. Omenila sem tudi, da kljub temu, da je pigment kane le bakreno rdeč, ni nujno, da si lase obarvamo le v rdečem tonu. Zato se danes pobliže spoznajmo še z drugimi rastlinami oz pigmenti, s pomočjo katerih lahko pričaramo čudovite barvne tone na naših laseh.

In kako delujejo naravne barve za lase? Naravne barve so najboljša barvila za naše lase, saj ne potrebujejo nobene kemične snovi, da odprejo in prodrejo v naš las. Imajo pa to lastnost, da ko se dotaknejo proteina lasu, se začnejo z njim spajat. Protein barvilo vsrka vase, zato je potrebno barvila imeti na laseh več ur. Las z debelejšo ovojnico, bo potreboval dlje časa, da se obarva, kot tanek ali skodran las. Ko barvilo preide v osrednji la, po pranju las, traja proces barvanja še nadaljnjih 48 ur Ta proces se začne v lasu samem. Pigment poišče melaninske celice, se nanje zalepi in se ovije. Tako ustvari unikaten, za vsak las poseben odtenek barve las.

 

Kana je zdravilna rastlina, ki raste v tropskem in subtropskem pasu Afrike, Arabskem polotoku in Zahodni Indiji. Je kot visok grm ali nizko drevo, podobna  živi meji. Pri temperaturi nad 35 stopinj začne v listnih žilicah tvoriti pigment Lawson. Na zahodu jo poznamo samo kot barvilo za lase, vendar je kana veliko več kot to. Dokazi o njeni uporabi v zdravilne namene, barvanju las ter nohtov so najdeni v sirskih in egipčanskih zapisih, starih več kot 5000 let. Pomembno vlogo pa kana zavzema tudi v tradicionalni indijski medicini-Ayurvedi.

Kanino barvilo (Lawson) je naravni pigment oranžno-rdeče barve, ki nastane v listnih žilah in ima to lastnost, da se spaja z proteini v koži, laseh in nohtih. Količina pigmenta je odvisna od sestave tal, klime ter dolžine vročega obdobja. Lahko vsebuje od 1% do 4% lavsona, ti listi se oberejo, grobo zmeljejo, presejejo in se uporabljajo v proizvodnji barv za lase. Kana z najvišjo vsebnostjo barvila, 5% najbolj kakovostnega prahu, pa je zmleta in presejana skozi fino sito. Namenjena je poslikavi kože, »Body art« in je odlična za lase. Lažje jo je spirati in daje bogatejšo barvo.

Na tržišču je veliko različnih t.i. kan, črna, nevtralna, različni odtenki….pozor, to so komercialne kane, katerim zaradi občutljivosti lawsona na vlago in vročino, proizvajalci dodajajo konzervanse in ojačevalce barve v obliki kovinskih soli, kemičnih pigmentov in PPD-a (parafenilenediamin). Ti dodatki katastrofalno reagirajo v stiku z peroksidom, ki je v sintetičnih barvah, ker služi kot uničevalec naravnega pigmenta. Kana ima samo eno in edino barvilo!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indigo.Zgodovinski viri uporabe indigovca in njegovega modrega barvila vodijo do Indije, to barvilo je bilo v času antičnih civilizacij zelo cenjeno in je imelo status luksuznega izdelka. Z njim so barvali bombaž, volno in svilo. Kot zanimivost, prve Levis kavbojke so bile pobarvane z indigom.

Indigo je grmovnica, ki zraste do 2m visoko. Ima svetlo zelene pahljačaste liste in roza cvetove. Pri koreninah razvije dušikove mehurčke, ki so pomembni za izboljšavo kakovosti kislih tal. Poleg Indigotina (naravni pigment modre barve) vsebuje še druge učinkovine, zato ga Ayurveda uvršča med zdravilne rastline.

Lase si lahko pobarvamo z različnimi količinami kane in indiga. Če uporabimo kano na sivih laseh, bo barva bakrena. Če uporabimo le indigo, bo barva modra. Če zmešamo kano in indigo, bo barva rjava. Več kot je indiga, temnejša je barva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pod imenom Sena najdemo zelo široko paleto (okoli 260) cvetnic iz družine Fabaceae.  Najbolj poznana je Senna alexandrina, ki že stoletja zavzema vidno mesto v tradicionalni Ayurvedski medicini. V sodobni medicini se uporablja kot odvajalo (senin čaj).

Za nego las se uporablja Senna Italica. V svojih listih razvije zlato-rumen pigment, ki lase obarva zlato. Podobno barvilo najdemo v korenini rabarbare. Velikokrat jo komercialno označujejo kot “naravna kana” ali “brezbarvna kana”.

Sena je ena izmed najboljših negovalnih sredstev za lase in lasišče. Lasem daje volumen, zlat sijaj ter svilnat otip. Zelo dobo vpliva na lasišče, sploh če imate prhljaj, mastno lasišče ali glivična obolenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amla (indijska kosmulja) je izredno cenjena rastlina v Ayurvedski medicini. Uporabljajo se plodovi, ki imajo kiselkasto grenak okus. Je močan antioksidant, saj vsebuje veliko C vitamina. Uporabljamo jo kot oblogo za lase, obrazno masko ali napitek. Njena vloga pri barvanju je ta, da odvzame kani rdeč podton in ohlaja končno barvo.

Amlino olje velja za najstarejše naravno hranilo za kožo, lase in lasišče. Po ayurvedski metodi zdravljenja, je najboljše zdravilo za uravnavanje delovanja Pitta Dosha-e (ogenj). Dosha pomeni energetski kanal ali meridian. Pitta Dosha pa je  energijski kanal, ki je povezan z lasiščem. Če le ta ne deluje pravilno, nam lasje predčasno sivijo ali izpadajo. Zato se amlino olje v ayurvedski medicini predpisuje ob težavah z lasiščem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hibiskus v Evropi poznamo kot čaj ali okrasno rastlino. Izhaja iz Jugovshodne Azije. Cvet hibiskusa je zaščitni znak Malezije in Havajev, na Kitajskem je sinonim za bogastvo, v indijski Tantri pa predstavlja seksualno moč. V Egiptu je hibiskusov čaj (karkade) nacionalni napitek že iz dobe faraonov.

Cvetovi hibiskusa vsebujejo veliko vitamina C, encime in eterična olja, zato je močan antioksidant. Kot čaj ga pijemo pri prehladu, vročinskih krčih, visokem krvnem tlaku, povišanem holesterolu in težavah menopavze.

Manj znana uporaba pa je njegova uporaba v kozmetiki. Vsebuje AHA kisline, zato ga imenujejo tudi »naravni botox«, saj poveča prožnost in vlažnost, oži pore in deluje protivnetno.

Po uporabi maske za obraz je koža sveža, napeta in gladka.

Za lase se uporablja kot obloga ali barvilo, kadar želimo ojačati rdečo barvo kane. Hibiskus preprečuje izpadanje las, še posebej v menopavzi ali hormonskih spremembah. Preprečuje predčasno sivenje, prhljaj in cepljenje las.

 

 

 

 

 

 

 

Seveda pa je to le delček pigmentov, s katerimi je mogoče ne le obarvati lase, temveč jih tudi regenerirati.

3 misli o “Kana in druge blagodejne rastline za naravno lepoto las 2.del

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja