Blagodejne rastline za naravno lepoto las 3.del

Holistična  ajurveda ima odličnega zaveznika las, ki lase naravno okrepi ter jih izdatno nahrani. Bhringraj, ki slovi kot eno najodličnejših zelišč za rast las, lesk, moč in zdravje. Poleg tega, da gre za res izjemno zelišče za lase, ima Bhringraj  še z druge prednosti. Pomlaja um in živčni sistem, podpira delovanje in zdravje jeter, spodbuja krvni obtok ter poskrbi za lepo kožo.
Neprava marjetica, vladar čebel, rastlinica za tatoo-je, kralj za lase … Bhringraj spada v družino nebinovk (aster). Ima bel suličast kosmat cvet, ki spominja na cvet marjetice. Zato je njegovo ime neprava marjetica (false daisy). Imenujemo ga tudi  vladar čebel, saj ga imajo opraševalci zelo radi.

Medtem ko je cvet rastline izjemno nežen, so listi rahlo valoviti, krepki in debeli, dlakavi. Ko jih zmeljemo, dobimo črnikasto-zeleno tekočino, ki jo lahko uporabimo kot barvo za izdelavo tatoo-jev, zato mu rečemo tudi rastlinica ta tatoo-je.

Bhringraj ima izredno moč za krepitev las ter na naravni pigment las.
Vsanskrtu mu zato rečejo kesharaja oz. »kralj za lase«. To pa je tudi najbolj znano ime te izredne rastlinice.

Bhringraj prosto rastoča rastlina v vlažnih predelih Indije, tako rekoč v mokriščih in močvirjih, tudi drugod po svetu. Obstajata dve vrsti Bhringraja,  Eclipta prostrata in Eclipta alba. Nekateri ju povsem enačijo. Alba ima nekoliko malo manj ostre liste in je nekoliko manj učinkovitejša.

Bhringraj ima  sposobnost, da prebudi lasne mešičke iz speče faze in tako spodbudi rast novih las. Kar pomeni, da podaljša njihovo aktivno fazo rasti. S spodbujanjem lasnih mešičkov prebudi rast las tudi tam, kjer jih ni. Seveda v kolikor so folikli še prisotni. Poleg tega, da spodbudi rast novih las in preprečuje izgubo , preprečuje tudi njihovo prezgodnje sivenje. Bogat je namreč z esencialnimi hranili, kot so vitamin D in E, kalcij, steroidi, polipeptidi, magnezij in železo ter beljakovinami rastlinskega izvora.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja