Kana in druge blagodejne rastline za naravno lepoto las

Trend barvnih pigmentov, ki izhajajo iz narave same, postaja vse bolj osveščen pristop k lepemu in zdravemu videzu las. Obloge z različnimi rastlinami, zmletih v prah, okrepijo vitalnost lasišča, da se povrne lesk in moč lasem. Iz dneva v dan nam je pomembnejši odnos do lastnega telesa in njegovega dobrega počutja. Zgodovina se vrača in vse več ljudi je pripravljenih prisluhniti tradicionalnim naravnim rešitvam.

Zavedamo se, da smo kemikalijam dnevno izpostavljeni, vendar ne polagamo dovolj pozornosti, koliko nam škodujejo. Poraja se vprašanje, kaj počnemo sebi in naravi ali smo dovolj osveščeni ob tem?

Kano sem vzljubila na prvi pogled. Lahko zagotovo trdim, da je z njeno uporabo izraz notranje lepote od nekdaj simbol ženske senzualnosti. Rdeče-oranžna barva strasti spodbuja element ognja v transformaciji in okrepi moč vitalnosti.

Kot blagodejno in cenjeno rastlino jo uporabljamo za barvanje las in za poslikave telesa. Bujni in zdravi lasje privlačijo ženski in moški svet. Obredno so jo uporabljali v različnih kulturah. Danes je ohranjena v tradicijah Severne Afrike, Južne Azije in Bližnjega Vzhoda. Njeno ime je po večini zlorabljeno v svetu, kjer ne raste in ni tradicije.

Zaradi modnih trendov »lepega« videza in različnih umetnih pigmentov za barvanje las, je vrednost Kane in njena čistost na trgovskih policah izgubila sloves naravne barve. O kani je mogoče slišati različne zgodbe. V slabšalnem smislu za vse, ki ne zaupajo v naravo in verjamejo v natolcevanje, v dobrem smislu pa za vse, ki verjamejo v moč narave in dajo nekaj nase, saj dobro vpliva na celostno telo. Dejstvo je, da kozmetična industrija stori vse, da prepriča kupca v dobro svoje ponudbe na tržišču. Kako je prišlo do tega je splošno znano. Kemični dodatki uničevalno vplivajo na lase in na lasišče, še posebej ob nanosu peroksida, ki služi temu, da izniči naravni pigment in se tako lasje lažje obarvajo v željeno barvo. Lasišče je najprepustnejši del kože, zato vse, kar nanašamo na lase v pičlih 26 sekundah prodre v krvni obtok. Naj spomnim na njihove rakotvorne lastnosti. Zamislite, skozi lasišče direktno v možgane. Na tržišču je veliko izdelkov v različnih barvnih odtenkih, vse bolj pa se prodaja tudi „kana“ s to možnostjo. Zaradi občutljivosti pigmenta kane na vlago in vročino, proizvajalci dodajajo konzervanse in ojačevalce barve v obliki kovinskih soli, kemičnih pigmentov in PPD-a (parafenilenediamin). Na osnovi tega, Kano še naprej promovirajo kot naravno barvilo, samo da bi ženske zagrizle v trgovsko vabo „natural“. Poudarjam, Kana je rastlina z enim samim barvilom – bakreno rdečim. Seveda pa lahko z dodajanjem in kombiniranjem še drugih naravnih pigmentov različnih rastlin, ustvarimo še duge barvne nianse. Zatorej se naravnega barvanja in nege lahko poslužijo ne le rdečelaske, temveč tudi svetlolaske, rjavolaske, kakor tudi črnolaske. Možna je tudi ohladitev barvnih tonov, saj vemo, da vsaki ne pristojijo topli toni ali barvni toni z rdečakstim podtonom. Tako rekoč je možno skoraj vse, le pravo osnovno barvo las moramo imeti, saj svetljenje žal v primeru naravnega barvanja ni možno.

Velikokrat se udeleženke predavanj zgrozijo ob dejstvu, da je potrebno imeti barvno pasto na laseh 4 ure. A le ni tako hudo, saj smo v tem času popolnoma svobodne. Z lično zvezanim šalom, lahko počnemo kar želimo, nismo vezane na frizerski stol. Ali ni to prednost?

Prednost naravnega barvanje je pa seveda tudi ta, da se barva nikoli ne izpere. Res je! Barva las je po redni uporabi enaka ves čas, saj pigment v lase prodira kot tinta v pivnik, ne odpira zunanje ovojnice las in ne uniči naravnega pigmenta. Kar je seveda še posebej pomembno, lasje bodo postali bujni, gostejši, elastični in lesketajoči. Brez slabe vesti, se na ta način lahko barvajo in negujejo tudi nosečnice.

Naravna barvila, primerna za barvanje las zahtevajo nekaj več znanja, časa in potrpežljivosti, za kar pa boste bogato poplačani.

Kana, Indigo in Sena, magične rastline, katere lahko med seboj mešamo in dodajamo še druge naravne pigmente. Spojijo se z melaninom v laseh, brez da bi ga poškodovali. Blagodejne učinkovine omenjenih rastlin ugodno delujejo na lasišče in celostno telo. Delujejo protibolečinsko, odpravljajo otekline in glivična obolenja ter pomirjajo organizem. Nahranijo lase in negujejo lasno ovojnico, da postane le ta ponovno zaprta in tako ščiti lase pred zunanjimi vplivi.

Barvila niso že vnaprej pripravljena tako kot sintetična, ki jih samo nanesete na lase in pričnejo delovati že v nekaj minutah, nato še samo izperete glavo in nova barva je tu. Po liniji najmanjšega upora do zaželene umetne barve za ceno lepega videza in negativnega vpliva na zdravje.

Popolno verjamem v moč narave in sem hvaležna za njene dragocene darove a je potrebno upoštevati njene zakone. Kot pravi čudovit zapis Leonarda Da Vinci-ja:

“Vitalnost in lepota so darovi narave za tiste, ki živijo v skladu z njenimi zakoni.”

Hvaležna in ponosna na svoje poslanstvo.  Klavdija Hladin

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja